10 éve történt az első Bitcoin tranzakció

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2019/10/14/10-eve-tortent-az-elso-bitcoin-tranzakcio

Ahogy arra a CryptoPotato rámutatott, tíz éve, pontosabban tíz éve, és két napja történt a legelső Bitcoin tranzakció, 5050 BTC cserélt gazdát, az akkori árfolyamnak megfelelően 5,02 USD, azaz – mai árfolyamon, váltótól függően – nagyjából 1460 forint ellenében. A blokktörténetben itt láthatjuk a tranzakciót, azóta bő nyolcszázmillió százalékos árfolyamnövekedésen ment keresztül a kriptopénz, mai…

Hmm, erről nem is tudtam. Mármint, ha jól emlékszem, 2019 elején jött ki az első blokk, ezekszerint 10 hónapig nem volt egyetlen tranzakció sem? Eléggé hihetetlen, hogy senki nem utalt legalább próbaképp egy másik címre, akár a sajátjára… :thinking:

Én nem csodálkozom rajta annyira.
Amikor megjelent a bitcoin egy pókeres fórumon olvastam előtte pár héttel. Azt írta a srác, hogy ez majd megoldja a ki-be utalási problémákat, sőt a számítógépen majd elő is tudjuk állítani és ezzel is be lehet majd fizetni.
Ha jól emlékszem adott egy linket, meg egy dátumot. Amikor eljött a dátum, egy oldalra vitt a link, amin az volt írva, hogy nem lehet még csatlakozni, kb 2hét amikor működni fog.
A kezdeti lelkesedés ekkor megtört, mindezt úgy, hogy fogalmam sem volt, mi ez.
Később visszanéztem rá és akkor meg nem értettem hogy működik. Kb erre emlékszem az indulás első két hónapjából. Egy extrém szűk réteg tudott itt róla magyarországon és azok sem azzal a filozófiával, amit később megismertünk. Én teljesen másnak hittem akkor(valamilyen játék pénz vagy átváltható zseton). Próbáltam utána olvasni, hogy kell bitcoint előállítani, de nem jártam sikerrel. A második hónap körül már senki nem foglalkozott vele a pókeres körben, mert nem értették. Ami aktív volt az egy SETI HOME BOINC projekt oldal volt. Azok értették, de én őket nem, mert angolul volt és én nem nagyon értettem angolul, főleg amit ott írtak. Aztán az az fórum eltűnt a netről és én is dobtam a dolgot.
Kb mindenki így volt ezzel, aki véletlenül belefutott ebbe akkor.

Oké, hogy sokan bele se fogtak, de azért 2-3 ember csak bányászgatta már akkor is, és azt gondolnám hogy már csak kíváncsiságból is kipróbála valaki, működnek-e a tranzakciók egyáltalán…

Nem semmi, hogy iylen korán hallottál róla, én 2013 körül emlékszem, hogy hallottam róla, de lehet már futólag előtte is, csak nem emlékszem rá. Sok netes melót nézegettem akkortájt, sok mindenkivel kapcsolatban voltam, de valószínűsítem, hogy én se értettem volna, hogy mi ez akkor még.
2013 a tuti, akkor volt ugye a ciprusi bankválság.

Abban az időben elég sokat olvastam, hogy milyen módon lehet az interneten pénzt keresni szórakoztató módon. Tehát nem munkával, hanem kedvtelésből. Én akkor már jó pár éve pókereztem, és tudtam, hogy ez nem lehetetlen. Volt egy ismerősöm ő meg WoW-ozott, tőle hallottam, hogy ott is lehet a játékban pénzt farmolni. Utána olvastam és láttam, hogy valakik ebből ugyan úgy megélnek mint más a pókerből. Aztán képbe került a Second Life nevű játék ahol virtuális pénzkibocsájtás volt amivel dollár ellenében kereskedtek a neten. Ez volt a Linden dollár. Aztán volt egy QQ nevű szintén egy kezdetleges virtuális pénz, amivel szintén kereskedtek a neten. Ez úgy tippre 2007 környéke. Ezek még nem decentralizált módon működtek, mert bár a játékosok farmolták a javakat, amiket pénzre lehetett váltani, a kibocsájtók(játékot üzemeltetők) gyakran csaltak a fórumozók szerint. Közben jött a pókeres tiltás, nem lehetett a bent lévő pénzeket kivenni a termekből, mert voltak olyan országok akik megtiltották a ki és beutalásokat. De trükkökkel be tudtál fizetni és pénzt kivenni. Csak nem fiatot kellett használni. Egy baj volt itt is, a harmadik fél. Ekkor lehetett először olvasni arról, hogy vannak ötletek arra, hogy ezt ki lehessen küszöbölni. Csak legyen egy olyan mindenki által elfogadott virtuális pénz amit több helyen is elfogadnak, nem csak egy adott platform userei. Ekkor hangzik el 2007-ben egy előadáson, hogy majd az a virtuális pénz fogja áttörni a falat, amelyiket nem csak az adott platformon, lehet pénzre váltani, hanem még a pizza futár is elfogadja!


Kommentek között ott a bizonyíték 2007-ből.
Erre volt is pár ötlet, de egyik sem nyerte el a közösségek tagjainak a tetszését. Szóval aki akkor ezekkel foglalkozott az 2008-ban belefutott a Bitcoin előszelébe. Mert kb 2007 végén és 2008 elején már pedzegették, hogy a legjobb egy P2P megoldás lenne, mint amilyen a SETI. Nem véletlenül lehetett belefutni aki nem értette, hogy mi ez az egész a SETI programba, ami pont ilyen módszerrel számolta hatalmas számítási kapacitással az űr mélyéről érkező rádiójelek dekódolását. Én elhiszem, hogy Satoshi a pénzügyi válságra reagálva csinálta meg a Bitcoint, mert azóta elég sokat olvastam róla, bár ezeket olyanok írták, akik jóval később ismerték meg a Bitcoin és már azt a filozófiát ismerték meg, amiről az újság idézet szól. Ezt nem is vonnám kétségbe. De azt sem tartom valószínűnek, hogy ez pár hónap alatt a válság kapcsán pattant ki a fejéből. Szerintem valamelyik besült 2007-es kezdeményezést porolta le és gondolta újra, amit az akkor virágzó online(szerencse)játékipar valamelyik szereplője rendelt meg valaki(k)től.

1 kedvelés