A pénzének felét kapta vissza a tévedésből 2100 ether jutalékot fizető ismeretlen


#1

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2019/03/14/32406

Mi sem illusztrálja jobban, hogy a kriptopénzek egy jó ideig nem lesznek elterjedt fizetőeszközök, mint az a múltkori eset, amiben valaki tévedésből 75 millió forintot fizetett tranzakciós díjként egy utalással. Amíg a hagyományos pénzügyi rendszerben van rá törvények adta lehetőség, hogy a kezelőtől orvoslást kérj ha véletlenül egy jó környéken lévő három szobás újépítésű lakás…


#2

Olyan verzióról is hallani, hogy az illető maga ajánlotta fel a pénz felét jutalomként:
“Thank you SparkPool and your miners for helping us to recover our loss, we are willing to share half of 2,100 ETH with the miners to thanks the miners’ integrity.”


#3

Nem értek egyet azzal, hogy ez az eset jól szemlélteti, hogy mennyire messze vagyunk még a mainstream elterjedéstől.

A kriptopénzek szellemiségének az is része, hogy “a te privátkulcsod, a te pénzed, a te felelősséged”.

Pénzügyileg is felnőtt, felelős emberekre van szükség, aki erre nem képes, az bajban van.

Ha nem akarjuk, hogy a hatalom fogja a kezünket a pénzügyeink kapcsán, akkor ennek némi ára van, szerintem nem túl magas ár.

A készpénzhasználat során is oda kell figyelni, hogy ne hagyjunk ott egy huszast a boltban egy kiló alma vásárlásakor.

Nem biztos, hogy a zöldséges utánunk fog szaladni, hogy visszadja…


#4

respekt. én a transferwise-al hónapokig vitatkoztam, mert dollárt küldtek az euro számlámra és az így elveszett valahol a bankok között, mert ez csak okoszámla vagy mi a franc, a régi butaszámlán bezzeg átváltódnak a devizák ilyen esetben. és nekem semmiféle tájékoztatást nem voltak hajlandóak adni egy magyar HP supportos szerint és a küldőnek kellett volna valahova rohangálnia


#5

Elnézést, de ilyet még nem használtam/láttam. Mint valami becsületkasszánál vagy borravalónál eldöntheted, mennyi díjat fizetsz?


#6

A bankomnál gyakran kell könyörögni a külföldi vásárlások utáni pénzvisszatérítések miatt. Többször is megesett már, hogy eltűnt a bejövő tranzakció és több napos varázslat meg utánajárásra volt szükség.


#7

Azért ez nem ilyen egyszerű. Én is láttam már olyan okosszerződést, hogy véletlenül 1000 annyit állított be alapértelmezésben mint amivel még elment volna, és manuálisan kellett visszajavítani. Persze erre felhívták a figyelmet, de ha rutinból csinálod akkor megszívod.
Egyébként meg a Gas limitet simán össze lehet keverni, a Gwei-vel. Előbbi lehet százezres nagyságú, az utóbbi meg mondjuk 4.

Ettől még lehet, hogy maximálisan védi valaki a privát kulcsát, hogy belesétál egy ilyenbe.


#8

Akkor ezek szerint még nem csináltál ICO-t? Pl amikor egy cég tokenjeit megveheted. 2017-ben volt olyan, hogy pár perc alatt elkapkodták a készleteket. Ezek az ICO-k ethereum alapúak, tehát ha akartál venni pl ICON ICX tokent, akkor azt ethereumért tudtad megvenni, és az ethereum címedre érkezett meg.

Volt mondjuk 50000 vevő, de csak 15000-nek jutott token. Én azt csináltam, hogy az 1 ETH-t amit el kellett küldeni vásárlási összegként a tokenért cserébe, nem annyi Gas limittel küldtem mint ami le volt írva, hanem 3x annyival. Így a fee nem 0,5 USD volt, hanem 1,5. De a bányászok válogatnak és azt veszik előre aki többet fizet és én tudtam venni ICX tokent, aki simán küldte az nem.

Egy okosszerződésnél, meg mindig több a GAS mint egy sima utalásnál, mert ott többet kell dolgozni. Ezért lehet állítani a GAS-t vagy fee-t. Ha meg ráér egy utalás, akkor leveszed a fee-t előbb utóbb valaki azt is megcsinálja és spóroltál.

Szóval, igen, te szabod meg az árát, hogy neked mennyire fontos, hogy a tranzakciód tuti bekerüljön a következő blokkba. Lehetne persze egy etikai kódex, hogy ilyen esetekben a pénz nagy része visszajárjon, vagy ha nem az a pool kizáródjon. De nincs ilyen.


#9

András! Tökéletesen az ellenkezőjét gondolom az általad leírtaknak.

Ha elmegyek megvenni egy 1 mFt-os autót, és van nálam erre kp-ban 500 db 2000 ft-os bankjegy, akkor felelős pénzügyi döntést hoztam, és legalább 3× leellenőriztem, és átszámoltam ezt az összeget. Nem otthon jut eszembe, hogy 500 db húsz ezrest adtam, mert nem vettem észre, hogy egy nullával több van a bankjegyeken. Elk…tam, az én hibám, de lássuk be ennek az esélye minimális.

Ha bemegyek a Lidl-be, és csak odatolom a paypass-os kártyámat, látom, hogy 4000 Ft-ért vásároltam, jön róla sms, van mögötte tranzakció, könyvelésre kerül mint az üzlet, mint a bankom részéről, kérhetek a pénztárosnál kasszazárást, van vitafórum, jogorvoslati lehetőség, stb.

Kriptonál ha elcseszek egy pénzügyi műveletet, akkor azt végérvényesen elcsesztem, mese nincs, legfeljebb bízhatok a másik félben, hogy visszautalja a többletet.

Lassan 3 éve kriptozok, adok-veszek, de másik, második féllel még egy tranzakciót sem bonyolítottam. Nem is áll szándékomban. Kifejtem miért. Kezdeném azzal, hogy ez az egész terület csak és kizárólag programozóknak, informatikusoknak, és hackereknek szól. Blokklánc,gas, publikus kulcs, fee, bányászat, és még kb. 1000 ide vonatkozó kifejezést írhatnék ide, amit az átlagember nem ért, nem fog megérteni, nem is akar megérteni, és nem is kell, hogy megértse. Amikor nyugdíjas Gizi néni vesz a falusi kisboltban 10 tojást, egy tejet, egy vajat, és egy kenyeret, rohadtul nem akarja tudni, mi ez az egész. Őszintén szólva én sem. Mint a példámban leírtam, odateszem a kártyát,csippan,elveszem, ennyi. Itt pedig mi van? Számsorok, jelszavak, privát kulcsok, QR kódok, visszavonhatatlan tranzakciók, és ismét sorolhatnám.

Aztán van a Ledger, azaz volt nekem 3. Egyet Karácsonykor elajándékoztam, egyet összetörtem és bedobtam a kazánba, hogy még véletlenül se kerüljön a kezem ügyébe. Nem bízom benne. Miért, mert gőzöm sincs, előttem hozzányúlt-e valaki. Egyet azért megőriztem, hátha egyszer??? Kezelni fogok rajta 0,0001 BTC-t, majd 0,01-t, majd 0,1-t, 0,2-t, 0,5-öt, stb. Szépen működik a dolog, aztán rákerül 1, majd 2, aztán 10, és 50 BTC, és egyszer majd azt látom, hogy 0 van rajta. Mert aki előttem belepiszkált (legyen az pl. a Ledger laborjának alkalmazottja), az nem fog lenyúlni 0,001 BTC-t, de 10-et, 20-at már zokszó nélkül áthelyez magának.

Nem végzek senkivel semmilyen tranzakciót, mert gőzöm sincs, mi van elrejtve egy QR kódban. Egy ügyes hacker tuti meg tudja oldani ott is a csalást, a tisztességtelen pénzszerzés pedig nagyon divatos.

Tovább… Nem bántok, vádolok meg senkit, és még lehet el is hiszem, hogy vannak emberek, akik tényleg jót akarnak, és építő szándékkal hoznak létre dolgokat, de azért én bizalmatlan vagyok. Lássuk példának a Mikront, és a Kripto Akadémiát, sokat tudtok rólunk, többet, mint amit mi gondolunk. Tegyük fel, hogy veszek 1 BTC-ért Mikront. Előbbi ér valamennyi fiatot, utóbbi egyenlőre még nem sokat. Az 1 BTC-m, a tietek. Ha idővel semmit nem kezdhetek a Mikronjaimmal, jól ráfaragtam, ha 10 év múlva netán képvisel komoly értéket a Mikron, az jó, de félő, hogy a rendszergazda teljesen rálát a pénztárcámra, és azt lenullázhatja, átutalhatja másik számlára. Magyarul, elhiszem, hogy ez egy véletlenszerűen generált számsor, de azt nem, hogy rajtam kívül senki nem férhet hozzá. Lássuk a legutóbbi felméréseteket. Én nem töltöttem ki, egyrészt a kommentek miatt, másrészt, az elkért emailcím miatt. Azzal ugyan első körben nem mentek semmire, de minek kéritek el, ha a KA-s regisztráció alkalmával, már birtokotokba került? Pontosan tudjátok az összes tag címét.

Aztán volna még pár gondolatom, nagyon súlyosak, de meguntam a gépelést, addig is éppen egy mai cikket had szúrjak be, de száz szónak is egy a vége, a kripto használata rendkívül bonyolult, rengeteg a lopásra, és a csalásra a lehetőség, ellenben a jogorvoslaté, és a garancia minimális. Ezt az ökoszisztémát idővel ez fogja megölni. Nem számítógépzseni, kocka fejjel gondolkodó emberként kell ezt értelmezni, hanem egy birkapásztor fejével, aki lehet éppen csak annyit tud, mi a különbség száz, és ezer között, de biztonsággal vásárolhat.

Aztán ha nem tetszik, törlitek ezt a megjegyzésemet is… :slightly_smiling_face:
Jó éjt Mindenkinek! Pusza


#10

a visszavonhatatlan tranzakció sztem nem frankó…


#11

Még valami:


#12

Szerintem a fizetési szolgáltatást, appot fejlesztők felelőssége lesz, hogy minimális hibázási lehetőséget hagyjanak a termékeikben. Nagyon az elején vagyunk még ennek a forradalomnak, elképzelni sem tudjuk, hogy mennyi okosságot fognak kitalálni, hogy közel 0 legyen a hibázási lehetőség


#13

Fú ez jó hossz lett :slight_smile:

A usereknek és a fejlesztőknek is van felelőssége, átgondolva erre jutottam, módosítva az első hozzászólásom lényegét.

Az adatokkal nem élünk vissza, hidd el.


#14

jó írás, de szerintem a publikus kulcs kezelése nem bonyolultabb, mint egy bankszámla iban, swift, bic kóddal, ráadásul sokszor a banki levonások miatt már nem akkora összeg jön meg, mint amennyit kértem a számlán és ez a könyvelőknek plussz munka lehet. konkrétan ismerek olyan vállalkozót aki elveszik az internetbankban és a könyvelőre bízza az utalásokat is:)