Blokklánc - A végső megoldás a cenzúra ellen?

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2018/04/26/blokklanc-a-vegso-megoldas-a-cenzura-ellen

A kínai #MeToo mozgalom részeként néhány nappal ezelőtt egy levelet ágyaztak az Ethereum blokklánc 5490403. blokkjába. A linket megtekintve és UT8 kódolásra váltva elolvashatóvá válik az üzenet, melyet valószínűleg soha többet nem lehet majd letörölni. Az ügy hátterében egy kínai diáklány, Gao Yan 1998-ban történt megerőszakolását követő öngyilkossága áll. Támadója a nagy múltú pekingi egyetem egyik…

1 kedvelés

Nagyon vegyes érzelmekkel olvastam a cikket, a tartalmát. Egyrészről kimondottan örültem, hogy a cenzúra ellen, akár íly módon használva a blokkláncokat, fel lehet lépni - gondolom idővel más keretek között, de lesz erre egy kimondott cripto, vagy akár már van is. Ugyanakkor a dolog sötét oldala is rögtön bevillant, hogy hogyan lehet bárkiről/bármiről hamis vádakat terjeszteni, vagy akár pivát infókat úgy, hogy az örökre meg marad… :thinking:

2 kedvelés

Ideje volt, hogy valakinek végre leessen, hogy mi is a másik nagy előnye a decentralizáltságnak és a nyilvánosságnak a blokkláncon :slight_smile:

A hatékonyság kérdése viszont nézőpont-függő. Mert mi a hatékonyság? Sokan olvassák, vagy bárki bárhol bármikor olvashassa?
Ha mondjuk marketingcélú az “üzenet”, akkor a sok olvasó a hatékony. Ha a téma “érzékeny”, akkor viszont a bárhol bárki, az eltüntethetetlenség jelenti a hatékonyságot.

Más kérdés, mikor lesz a blokkokon tárolt üzenet is tilthatatlanul elérhető? Mert gondolom az etherscan-t ugyanolyan könnyű blokkolni, mint a fészt. Persze oké, valaki letölti a gépére a láncot, és kikeresi az adott üzenetet. Én még nem próbálkoztam ilyennel, de lehet, hogy nem fordítanék rá egy hetet :slight_smile:

Emellett az álhírekre is egyfajta megoldást jelenthetne, hiszen ha mondjuk lenne egyfajta “hitelességi” lájk gomb a rendszerbe integrálva, valamint a követhetőség, mint a twitteren, máris hozzá lehet jutni a többség által valódinak értékelt hírekhez.

1 kedvelés

Örökre megmarad, ahogy megmarad a törvénytelen cselekedetek következménye is büntetett előéletként.

A dolog soktényezős, elismerem. Viszont gondolj bele a saját helyzetedbe, te mondjuk egy arctalan, névtelen senkitől elfogadnál-e csont nélkül valami besározást egy ismerősödről? Én nem.
Ha pedig van név, arc, és az információ leellenőrizhetően igaz, akkor bizony le kell váltani az ismerőst.

Más részről egy blokkláncon is lehet csinálni rendvédelmi szervet. Ugyanis világszinten annyi a jóindulatú hacker, mint égen a csillag.
Miért ne vállalhatná egy-egy csoport (díjazás fejében akár), hogy ezeket figyeli, követi, és mivel kijavítani, eltüntetni nem lehet, utolsó lehetőségként egy brutális (értsd: rendkívül szigorúan igazságos, de ez a mai pc világban sajnos egyből a brutális jelzőt kapná) igazságszolgáltatást nyújtana, amely elrettentené a jövőbeli potenciális elkövetőket?

1 kedvelés

Ezen én is gondolkoztam korábban. Egy blokklánc alapú linkedint még el tudnék képzelni, ahol az ember önéletrajza és szakmai múltja így még sokkal hitelesebb is lenne, de egy Facebook jellegű oldalt már nem. Szerintem nagyon sokan öngyilkosságot eredményezne.

Ez a hitelességi lájk tök érdekes gondolat.

Kitörölhetetlenül az ex barátok/barátnők, beszélgetések, véletlen elszólások… valóban, egy Facecoin-ból sok probléma lehet. Más kontextusban, de hasonló témában ajánlom a Black Mirror - The Entire History of You [1 évad / 3. rész]-t.

2 kedvelés

Ezt az epizódot már egy másik felhasználó is ajánlotta. Nem vagyok egy nagy film/sorozatnéző, de most már tényleg megnézem, köszi.

1 kedvelés

Nem saját gondolat, a gyakorikerdesek pont hu oldalon használják, hasznosság alapján lehet a hozzászólót is, és az adott hozzászólást, választ is értékelni. Így az adott témában is van egy viszonyítási alapod, és a kommentelő tekintetében is.

2 kedvelés

Nem kötözködésből, de a hitelességi like is felvet nálam kérdést. Ki likeolja hitelesen? Aki ott volt? Aki látta? Akit lefizetnek érte? Ha sokan elhiszik, akkor az lesz az igaz? (Sarkítva, de régen azt is elhitették/elhitték, hogy a Föld lapos.) Ezek a technológia felett álló, nagyon morális kérdések nálam.
Viszont úgy gondolom, hogy ezek fel fognak jönni, mint a blokklánc egy felhasználási területe, csak ki kell forrnia, minden kontextusban.

1 kedvelés

Ez csak technológia kérdése. Ahogy a fésznél meg tudod nézni, hogy kik lájkolnak valamit, illetve kik mit lájkolnak, úgy ez megoldható máshol is.
Innentől hozzáadni egy saját hitelesség-értékelő szűrőt, hogy a nulla naposan 100 lájkkal rendelkező noname trollokat ne listázza nálad, az általad megbízhatónak ítélt (akiket te, saját kezűleg jelöltél meg, mint megbízható forrást) embereket pedig igen, mégpedig elöl, nem hinném, hogy nagy varázslat lenne.

Hiszen most is értékeled az ismerőseidet, azok ismerőseit (hiszen mikor a szemedbe ötlik egy közösségi médiás tartalmuk, azonnal megfogalmazódik benned a vélemény), csak nincs rendszer és nincs felület, egyszerűen magadban gondolod azt, hogy “ez egy jobbos náci”, vagy “a h.lye vén komcsi”.

Ez viszont egy sokkal fontosabb kérdést is felvet, mégpedig a személyes felelősségvállalásét.
Azaz felvállalod-e, hogy neked kell megszűrnöd a hiteles-listádat? Felvállalod-e, hogy nem sz.phatsz be csont nélkül bármit, hanem tényleg kénytelen vagy utánajárni, esetleg utánakérdezni.

a Black Mirror kötelező darab. nem szórakozás, hanem tanulás.

A kínai állam vajon hogyan fog reagálni az ilyen és ehhez hasonló, cenzúrát megkerülő húzásokra? Itt nyilván az https://etherscan.io és más block explorerek blokkolása kézenfekvő, de mi lesz a végső megoldás? Mert az egyértelmű, hogy a cenzúra csak durvább lesz, mint eddig volt, főleg az új örökös elnök színrelépésével. A Párt által támogatott blockchain projekteken kívül mindent blokkolni fognak?

Maga a cenzúrázhatatlan üzenet, twitter, stb. az csodás dolog volna. DE! Pont a metoo-val kapcsolatban… Láthattuk, hogy milyen könnyen vállhat ez egy sértet fél megtorló hadjáratává, és hogy a vádak is elegendőek ahhoz hogy valakit tönkretegyenek, az ítéletet meg se várja senki.

Modern kori boszorkány üldözés. Nagyon-nagyon veszélyes. De vagy mindkettőt kérjük, vagy egyiket sem. A jövő embereinek meg kell tanulniuk együttélni a gondolattal, hogy rágalmak és mocskok keringhetnek róluk az örökkévalóságig.

Meg lehet egyébként szokni…

1 kedvelés

Ügyes ötlet volt, de több a veszélye, mint a haszna.