Eddig kellett várni, hogy beessen a hashrate: -30%

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2020/05/15/eddig-kellett-varni-hogy-beessen-a-hashrate-30

A hét elején történt felezéskor még bizakodó volt a piac. A hashrate csak 6-7%-ot esett és úgy tűnt, hogy a bányászok bizakodóak, nem álltak le tömegesen a bányagépek és ők is áremelkedésre számítanak. Aztán a következő napokban emelkedett az esés mértéke és ma reggelre már 30%-al kevesebb hashrate-el bányásztak mint a felezést megelőző napokban. A…

Egy kriptós alapkezelő feje azt mondta, hogy egy bitcoin kibányászásának globális átlagára 14 000 dollár lett (4 dollárcent per kW/h-val számolva).

Ez nem lehet igaz.

$0.04/kWh -val ebben a pillanatban a nettó előállítási költség $4165 de tegyük hozzá, ennél olcsóbb árammal is bányásznak és érthető, ha a hashrate jelentős része azokról (ahol mégolcsóbb az áram) a területekről jön.
Ezt bárki kiszámolhatja magának, elég egy whattomine és a modernebb bányászgépek adatait bevinni és osztani/szorozni párat.
Ha a gépek beszerzési, üzemeltetési és adó költségei ennek az összegnek több, mint 300%-át teszik ki, én megeszem a kalapom.
A valóságban pedig úgysem tudhatjuk pontosan, milyen szövetségek, üzleti dealek stbk vannak még a háttérben.
Pl. a Bitmain, ami egész %-okat hasít ki az össz. hashrate-ből, valószínűleg nem 4c/kWh -dolgozik és a beszerzési költségei filléresek.