Felszámolják a Cryptopia-t


#1

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2019/05/15/felszamoljak-a-cryptopia-t

Bár a januári hack után megígérték a visszatérést, az elszenvedett veszteséggel úgy tűnik már mégsem voltak képesek megbírkózni a Cryptopia üzemeltetői. A tőzsde Twitter fiókján néhány órával ezelőtt jelentették be, hogy felszámolási eljárást kérvényeztek önmaguk ellen. Cryptopia Limited appoints Grant Thornton as Liquidators – https://t.co/A35rq1Jls3 — Cryptopia Exchange (@Cryptopia_NZ) May 15, 2019 Az eljárás során…


#2

Szóval, akinek a hekkerek ellopták az ERC20-as tokenjeit/coinjait az el van lopva, ez eddig tiszta. Viszont aki nem ERC20-as tokeneket/coinokat tartott a tőzsdén és meg volt/van az account-ban,de a tőzsde nem engedi kiutalni akkor az is meg van lopva?!?! Ezt jogilag, hogyan lehetséges megtenni? Nyílván a hitelezők előnyben vannak részesítve,de ez akkor is szégyenletes.


#3

Igen, sajnos úgy tűnik hogy aki nem váltotta át és utalta ki a pénzét az az oldal rövid visszatérésének ideje alatt, az nagy valószínűséggel búcsút mondhat az itt tárolt a pénzének. :frowning:

Mivel önmagukra hívták rá a hatóságot, nem hiszem hogy jogilag támadhatóak lennének, bár az nem kérdés hogy hatalmas szemétség ez éppen azokkal szemben, akik bizalmat szavaztak nekik a nehéz órákban.


#4

Ez várható volt, de ezért veszélyes ez az ipar állami szabályozás nélkül.


#5

Gyerekek nem írjunk már “hülyeségeket”. A Cryptopia az egyetelen aki a cryprovilágban a “valós” pénzügyi életben vett normális útat választotta a befejezésre. Kérte a cég felszámolását. Mindezt valószínüleg azért mert rájöttek, hogy a veszteségek nem fedezhetők és nem akartak céltáblát a homlokukra, hogy azt mondják: elloptátok ge…!
A lényeg: akinek volt bent coinja az az ővé és nem a cryptopiáé, pláne nem a hitelezőké, befektetőké … mivel itt nincs helyi OBA, BEVA mert nem bank / pénzintézet volt a cryptopia ezért kérdés a hitelezőkön mire gondolnak és a felszámoláson mire gondolnak. Alapjában ez lesz az első crpyto céges felszámolás a világon … mindenhol máshol game over, roló le , lopással és köddé vállással történt , cég nélkül… vagyis ez unikális szituáció.
A probléma az, hogy nem tiszta: kinek tartozik a cég, befektető? wallet tulajok? adóhatóság? stb. Mert ahogyan a magyar felszámolási eljárásban úgy a kiwiknél is van rangsor … de mielött ez a rangsor életben lépné, jó lenne tudni mi volt az ASZF-ben ? Mert ha az volt, hogy a beutalt összeg kollektívan mindenkié aki berakta a pénzét vagy más akkor ez jelentősen változtatni fog a dolgon.

Vélemény: Akinek volt bent coinja az mind bizott a cryptopiában , ahogy én is … ez a lépés nem szép de ugyan csak a biizalom megtartását szolgálja. A felszámolás inkább a valós pénzügyi befektetőknek szól mint sem a cryptosoknak. Szvsz a cég szeretné, hogy egy pártatlan fél végezze el a visza osztás, felszámolás, rendezés dolgát mert csak így tudják majd valaha újrakezdeni bármit.
Mivela cég rendesen vett le jutalékot ezért kell lennie pénzének, vagyis akit megloptak azok valamit kapnak vissza de IJ , akiket nem azok nem most de magkapják a coinjaikat… akiik befektetetek pl.: crpytopiás saját coinba na azok jó kérdés … mert valószínűleg ezzel lesz a legnagyobb baj. Persze ettől még lehet, hogy ki fog derülni, hogy a végleges döntés előtt még voltak számlamozgások, meg egyesek csak eladták mindenüket és kiutalták , igaz elég nehezen mentek a kiutalások mert nekem is 2 napba telt mire kijött még 2 napja.

De ne írjuk azt, hogy elvesztettétek a pénzeteket. Főleg mert nagy valószínüséggel azért jött most a hír, mert a coin emelkedés olyan helyzetett teremtett ami miatt inkább a rendezett vége melett döntöttek.


#6

Tegnapelőtt megnyitottak egy csomó kereskedési párt:


Vagyis pár órán át a bennfentesek simán eladhattak és kiutalhattak mindent mielőtt mások számára teljesen váratlanul elsötétült a tőzsde. Remélem neked lesz igazad és mindenki a pénzéhez jut, de én továbbra is szkeptikus vagyok.


#7

Igen ez az a pont, ahol értem és igazat adok neked miért gondolod azt amit írtál. Ez az ami miatt én is írtam, hogy lehet van több minden a háttérben, ami már nem annyira tiszta. Az is lehet, hogy az egész felszámolós faszakodás igazából egy nagy paraszt vakítás … , hogy időt és teret nyerjenek valamint , hogy lefedezzék a seggüket. De a cryptopia viszonylagosan egy a cryptovilágban relatív " biztonságos és respektált" tőzsde volt. Bár azt látni kell, hogy az altcoin tőzsdék mindegyike egy “leprafészek” bár a cryptopia 4 csillagos leprafészek volt.

Amúgy ha rossz májú lennék azt mondanám, hogy az egész kicsit hasonlít a CMS balhéra, ahol úgyanúgy kinyitottak párokat meg lehetett kiutalgatni de pl a BTC -t nem lehetett :frowning: nem tudom. Ezek ellenére én úgy gondolom viszonylagosan reménykeltöbb, a helyzet mint a többi esetben, plusz én leírtam az összes cryptopiás asszetem értékét mint veszteség a mai nappal. Ha meglesz belöle vallami akkor örülök ha nem akkor kapja… de a Coingather, Coinmarkets, Novaexchange, meg a többi szar után már része lett az életemnek / életünknek a szoppancsos coin vesztés. Ez egy tüköroszágba oltott vadi új vadnyugat… ez a feeling része, ha nem sokat veszítesz akkor még kcsit adrenalin nővelő hatása is van.
Ennek ellenére én 95% ban bizok a cryptopia rendezett és megfelelő lezárásában. Ha nem akkor úgyis ősszel arra leszek valamerre akkor bebatyogok a helyi rendőrségre és feljelentem őket.

Javaslat: nem csináltok egy tőzsde mustrát az oldalon , ahol minden tőzsdről alap infok megvannak és mint a morningstar csillagozás lenne értékelés is ?

U.I.: Igen alapjában így vissza nézve az nem tetszik nekem sem, hogy mindenfajta előzmény nélkül zártak le mindent. Mert ha azt mondják hogy akkor mindenki vegye ki amilye van, 1 hét áll rá rendelkezésre. És az összes asset 25% visszatartjuk akkor rendben…


#8

Sajnálatosan azt kell mondanom tévedtem. mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

A cryptopia csak annyira volt “jogkövető”, hogy a saját szaros seggüket kimentse és az egész nagy valószínüséggel azért történik, hogy huzzák az időt és a benragat assetek áremelkedésével a FIAT kifizetéses menekülés a cél. Az eljárás hónapokig ha nem évekig tart majd,aztán szólnak, hogy inye bazze csak 25% kapod meg a pénzednek de azt is csak a 2019.májusi áron és FIAT ban.
Ja hogy azóta az asseted 2x annyit ha nem 3x ér az a te bajod … a végén meg a crypotopiás csókák a rablás után nem hogy vesztenek még kis pénz is csorog nekik.