Hazánkban is elérhetővé vált a Crypto.com VISA kártyája

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2020/05/19/hazankban-is-elerhetove-valt-a-crypto-com-visa-kartyaja

A korábban Monaco néven futó Crypto.com tegnap bejelentette, hogy 31 európai országba, köztük Magyarországra is megkezdte a kriptopénzek költésére is alkalmas VISA kártyáinak kiszállítását. A lapocska mellé járó alkalmazás 7 féle fiat és 53 féle kriptopénz mindennapos használatát teszi lehetővé, melyeket az app beépített tőzsdéjén át is válthatnak, vagy kamatozó számláin akár letétbe is helyezhetnek…

Már látom a Revolut 2-t. Szerintem ez nagyban fog segíteni azon, hogy az emberekhez eljusson a kripto.
A letétbe helyezést azt havonta kell megtenni? Tehát Spotify-t akkor kap a felhasználó, ha 5 MCO-t havonta letétbe helyez vagy elég csak egyszer megtennie?

50 mco kell hozzá.
Akárhogy is szamoltam, nekem nem érné meg.
Rengeteg mco kell, hogy jó kamatot fizessen, ráadásul a privát kulcs sincs a birtokomban
Várom továbbra is, hogy binance előalljon egy működő dex-szal, ahol lehet hitelezni, esetleg még stakelni is

Bocsánat ha hülye kérdés, de :
Ha ilyen kártyával vásárlunk, akkor is adókötelesség terheli az embert “árfolyamnyereség” miatt?

másmilyen devizakártyával sem kell adózni ha pl kiflit veszel “dollárért” a spárban. ez nem üzletszerű tevékenység

szerintem ez vonatkozik ide:A valuták, devizák átváltásakor az árfolyamkülönbségből keletkező nyereség, ha az átváltás nem üzletszerű tevékenység keretében történik, adómentes jövedelem [Szja tv. 1. melléklet 7. 4. pont; 67/A. §].

Nem olvastam a kisbetűs részt, de a cashback bónuszra van valami korlátozás? Vagy limit nélküli vásárlás után is jár a 1-5%?
Mert a magyar kártyáknál havi 5000 a max cashback…
Lenne pár ötletem, ha nem lenne maximum… :grinning:

Például?

Vannak lehetőségek, amiknél ha pénzt mozgatsz vásárlásnak minősülnek. Pl én a Revolutot a hitelkártyáról töltöm fel és 75e FT-ot készpénzben ki is veszem díjmentesen. Ez a Level1.
.
.
.
És a Level sokadik, Van olyan “valami”, amit meg tudsz venni és ha visszaváltod megkapod az ellenértékét és nincs jutalék levonás, tranzakciós díj, és vásárlásnak minősül. Nem írom le, mert kevesen tudják és ez így van jól.

Ha a kriptón volt nyereséged, az mindenképp adóköteles, nem számít, milyen módon jut el aztán hozzád a pénz :smiley:

Mivel ez egy kriptopénzzel tölthető kártya, gyanítom nem a dollárból forintra váltással keletkező árfolyamnyereségre gondolt @L888 :slight_smile: (az valóban adómentes), hanem a kriptós váltásokból származó nyereségre, ami viszont sajnos nem mentes.

@oblomov 50 MCO-t kell lekötnöd minimum fél évre, és akkor rendelheted meg a piros kártyát (mármint amint lekötötted, rendelheted, használhatod). Fél év után felszabadul a lekötés, vagyis onnantól, ha akarod, kiveheted az 50 MCO-dat, viszont akkor lefokozódik a kártyád alapszintűre (mint a kék). Vagyis addig érvényesek a bónuszok, amíg bent tartod az MCO-t, lekötve.

@ajax Mondjuk ha valaki rendszeresen levásárol havi $600-t és használ Spotify-t, annak havi $24 visszajön a cashbackből ($600*0.02+$10), ez évi $264, vagyis nagyjából egy év alatt éri el a “break even”-t, és persze emellett még megvan a lekötött 50 MCO-ja is, bármennyit is fog az addigra érni.
Illetve ha reflinkkel regisztrál, akkor még 50 dolcsival beljebb lesz.

:+1:

Ez jó kérdés… nem láttam még sehol leírva, bár én se olvastam még végig minden kisbetűst. Akik 500+ mco-t beleraknak, azok gondolom azzal számolnak, hogy korlátozás nélkül megkapják a cashback százalékot és számolnak ezzel a bónusszal mint bevétel.

Azt gyanítom, hogy ha nincs is limit, a cdc korlátozni fogja azt, aki túl sokat próbál trükközni. Lehet a Revo feltöltésekért majd nem jár a cashback és hasonlók.

Anno a refferral bónuszért járó 50$ is mindenkinek járt, de aztán annyian regisztráltak csak a azért, hogy ezt felvegyék, aztán többet meg se nyitották az appot, hogy lekorlátozták és most már csak az kapja meg, aki legalább az 50 MCO-t leköti.
(Ugyanitt bojler eladó crypto.com reflink kapható privátban. :smiley: )

Sört veszel mi, aztán visszaváltod az üres üvegeket, miközben a cashback is nálad marad! :smile:

És csak a nyereségből, vagy a teljes összegből kell adózni? Én már az utóbbit is hallottam.

Honnan tudják, hogy ha veszel 2 kiflit, hogy azt úgy érted el hogy 1 kiflinyi pénzt betétellel megdupláztad a vagyonod, vagy úgy hogy 2 kiflit tettél be, és nem nyertél semennyit csak elköltöd?

Ha meg a teljes összegből(szóval nem csak a nyereségből) kell leadózni azt a 40-45%-nyi SZJA+EHO-t, az csak a nyereségből is valami irdatlanul pofátlan méretű lehúzás,. hát még ha az egész összegből…
Konkrétan ha a sokszorosan adóztatott megtakarított pénzedet beteszed, és saját kockázatra megduplázod, akkor az első esetben majdnem a felét, ha az egész tőkéből kell adózni, akkor majdnem a teljes nyereséget leszedik rólad.
Arról nem beszélve hogy mi van ha csak berakod, és 1:1-ben kiveszed(netán még buksz is rajta) és úgy adózz utána…

Szerintem csak a esetleges nyereségből kell adózni, legalábbis én ez találtam Csaba blogján: https://variance.hu/2018/03/05/bitcoin-alapu-debit-kartyak/ a cikk alatti 5. hozzászólásban írja.(az más kérdés ez így ebben a formájában az adózási szabályokat betartva elég körülményes egyenlőre)

betettél 10 misit 11 millió nyerőben vagy amit nem realizáltál, veszel 20 ezer ft-ért kaját. mennyit adózol utána? és milyen alapon? főleg ha ráadásul még veszteségben is ülsz. én majd akkor adózok ha a 10millió 1 ft-ot legalább kiveszem.

de papíron igazad van, lehet olyan extra helyzet, hogy emiatt adót kelljen fizetni. de mivel ez totál életszerűtlen előbb-utóbb a btc is sima deviza lesz, addig meg holdolni kell a nagyját vagy stabil coinozni

Nyilván a nyereségből, hiszen annyival gyarapodott a vagyonod, abból kéri a részét a maffia.

Elvileg úgy van, hogy minden váltási tranzakció után ki kell számolni a különbséget, és ha plusszos volt, akkor be kell számítani az adóalapba. Vagyis vettél januárban 5 btc-t pl. $1000-os darabáron, aztán februárban eladtál 2-őt $1200-as darabáron, akkor azon a 2 btc-n volt 2400-2000=$400 nyereséged, akkor az számolódik az adóalapba. A maradék 3 btc-re majd megint eladáskor/átváltáskor kell kiszámolni.

Ami rosszabb, hogy a veszteséges trade-eket nem lehet levonni az adóalapból. Bár hallottam erre több verziót is, állítólag MO-on ez így van. Ami igencsak sz*r, mert így simán előfordulhat, hogy mínuszban zárod az évet, és mégis még emellett adóznod is kell, ha közben voltak plusszos tradejeid is.

Az a gond, hogy még mindig nincsenek kriptóra külön adózási törvények, ezért a meglévő kategóriákba próbálják beleerőltetni a kriptopénzeket az adójogászok, és így jönnek ki ilyen frankensteini szituk, mint a fenti is. Persze mivel ez igazságtalan, életszerűtlen, marad a szokásos dolog, hogy a legtöbb ember inkább próbálja elkerülni az egész adózás dolgot.

Az hogy a NAV rájön-e és látja-e az leginkább az összegek nagyságától a többi körülményedtől függ… nagy különbség van aközött, ha van egy szokványos állásod rendszeres fizetéssel és néha emellett kiflit veszel a kriptós kártyáddal a teszkóban vagy pedig munkanélküli vagy és közben 10 milliós összegek jelennek meg a számládon.

USA-ban már elkezdtek ezzel jobban foglalkozni, egyrészt különböző módokon figyelik, ki kerül kapcsolatba kriptóval, és azoknak felszólítást küldenek, hogy ne felejtsenek el adózni a kriptónyereség után is, másrészt pedig próbálnak reális törvényeket hozni, hogy tényleg csak a valós profit után kelljen adóznod, és lehetőleg ne legyen fölöslegesen bonyolult kiszámolni sem.

Köszi így már világos. Igazából az első kriptoper majd precedenst teremt ha lesz ilyen a kifliügyekből:), hogy kinek van igaza. A rengeteg önjelölt netes jogásznak, variancenak, varsányinak vagy a bírónőt majd meggyőzik az észérvek. Lényeg, hogy mindenki tudjon érvelni az igaza mellett. Én amíg tudom a költéseimet a leadózott betett pénzel igazolni nem aggódom.

Meg kell nézni, miből lett az a 20e huf. Ha valamilyen coinokat eladtál, mondjuk 100 MZPX-et, és úgy kaptad, akkor vissza kell nézni, hogy azért a 100 MZPX coinért te mennyit fizettéd anno, mikor megszerezted őket. És ha ez a bekerülési költség kisebb volt, mint az eladási 20e huf-os összeg, akkor a különbség a nyereséged, és az adóköteles.