Hivatalos: Nem lesz bányászati tiltás Kínában


#1

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2019/11/08/hivatalos-nem-lesz-banyaszati-tiltas-kinaban

A napokban publikálta a kínai állampárt Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottsága az ipari szerkezetátalakítás irányait részletező katalógusának végleges verzióját, melybe a korábbi várakozásokkal ellentétben egyetlen szó sincs a kriptopénzek bányászatáról vagy annak tiltásáról, ezzel pedig 2020 január 1. után is zöld út áll a bitcoin hashrate felét adó Kína kapacitásának további növelése előtt. Az dokumentum…


#2

Hiába no, változik a kánon. Az érdek nagy úr – Kínának van elég esze ahhoz, hogy ne akarjon lemaradni.
Hogy Trumpnak lesz-e? Meglátjuk. Ő állítólag alapból gyakran vált véleményt.


#3

Attól tartok itt valami vezércselnek az elejét látjuk a kínaiaktől, és őszintén egy kicsit aggódom is miatta. Korábban totális tiltás és a btc bányák bezáratása volt napirenden, majd egyik pillanatról a másikra fordulat. Miért? Mi történt, ami előtt nem volt világos?


#4

Szerintem lehet hogy csak annyi történt, hogy a dolgok nem úgy változnak általában, hogy feketéről fehérre vagy fordítva, hanem az egyes változások folyamatokat írnak le, azaz fokozatok mentén változnak, mint ahogy a BTC ára is pl., de időnként eljutnak egy olyan szintig , amikor az adott folyamat egy vezérlő eleme, jelen esetben Kína vezetője, hoz egy döntést.

De lehet hogy Neked van igazad, és tényleg történt valami, amiről nem tudunk, vagy a háttérben történt, de talán mindegy is. Szerintem felesleges aggódni emiatt. Miért? Vegyük azt a szélsőséges helyzetet, ami amúgy biztos nem történik meg – főleg most már végképp nem. De vegyük azt, hogy Kínában minden kriptót 100%-ig betiltanak. Szerintem még ebben az esetben is legfeljebb csak pár évvel késleltetnék a kriptó fejlődését. Ez a tiltás átmeneti lenne, mert pár éven belül Kína olyan versenyhátrányba kerülne, hogy maga ez a hátrány kényszerítené ki az újbóli engedést. (Amúgy simán lehet, hogy kicsiben épp valami hasonló történt az elmúlt pár évben, és most tért valamennyire észhez Kína).

Kétségtelen – mivel Kína az egyik legfontosabb világpiaci szereplő – hogy ez jelentős mértékben lassítaná a BTC térhódítását, de nem tenné lehetetlenné. Az iparág találna magának helyet máshol. Jó eséllyel sok ország szívesen fogadná, kedvezményeket adna stb. - azaz a világ valahogy ellensúlyozná Kína hiányának vákuumát arra a pár évre, amíg Kína újra észhez térne.
De mivel ez szinte biztos nem fog már megtörténni, nem érdemes aggódni ezen.

Szerintem a “szellem kikerült a palackból” (és ez jó szellem), és már nincs olyan hatalom a Földön, amely véglegesen vissza tudná tuszkolni. Egy másik (jelenleg) elméleti szélsőség: Tegyük fel, hogy valamilyen hatalom uralma alá tudná hajtani a BTC hálózatát. Kétségtelen, hogy nagy visszaesés lenne, de kifejlesztenének egy még jobb kriptót, tanulva a hibákból (BTC 2.0), a többség otthagyná ezt a hatalmat az eredeti BTC-vel együtt, és átállna a 2.0-ra – azaz x idő múlva, ami nem lenne túl sok ugyanott tartanánk mint előtte. Bár kétségtelen hogy sok ember jelentős anyagi veszteséget szenvedne el, ugyanúgy nyertesei is lennének az átállásnak.
Én legalábbis így látom most ezt a kérdést.