Hogy adózunk majd a kripto forradalom után?

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2018/05/07/hogy-adozunk-majd-a-kripto-forradalom-utan

A következő gondolatokat úgy írom le, hogy nem vagyok végzett közgazdász, csupán egy kriptón keresztül a pénzügyi világban valamelyest tájékozott személy, illetve olyan ember, akit érdekelnek a társadalmi, közösségi rendszerek működése, és ezt sokat kutatta is hobbi szinten. Tételezzünk fel egy olyan világot, ahol a kriptó már valóban átütötte az ingerküszöböt. Még nem egyeduralkodó, de…

1 kedvelés

jó cikk, köszi. én azt jósolom, hogy a következő években a leleményes könyvelőirodák erősen rá fognak pörögni a területre, nagy igény lesz a tanácsadásra…

ezért csodálatos, hogy elkezdték alakítani a világot a kriptók. Nekem is rendszeresen vannak ilyen gondolatkísérleteim és rohadt jó érzés arra jutni, hogy habár nagyon-nagyon kicsi, de van esély arra, hogy gyökeresen átalakul a világ és még a végén egy jobb, ésszerűbb hely lesz, kevesebb felesleges b*szakodással, ahol több idő van élni

1 kedvelés

Nézzetek utána a Request Network-nek. Ha lesz időm írok is róla. Pont ezt fogják megoldani. Alvó óriás.

Tulajdonképpen ha belegondolsz, ez nem csodálatos.
Mert ez kényszer, nem pedig a lehetőségek megragadása. Aktuálpolitikai párhuzamként ugye szó van róla, hogy hány éven belül érjük el az ausztriai életszínvonalat. Nos, amíg nem lesz lemásolva az osztrák törvénykezés és közigazgatás, addig soha nem érjük el. És van-e párt, amelynek a programjában szerepel az osztrák jogrendszer lemásolása? Nincs. Azért nincs, mert ez a status quo tökéletesen megfelel sokaknak.

Csodálatos, hogy ez meg fog változni, de szomorú, hogy a kényszer fogja hozni a változást, nem pedig az emberi belátás.

1 kedvelés

Ebben egyetértünk, de mi a szart tudunk csinálni vele? Nem Magyarországról beszélek, hanem a világról, ahonnan a trendek előbb-utóbb hozzánk is elkerülhetetlenül begyűrűznek.

Addig meg, főleg skillek és motiváció birtokában, egyelőre szabadon mozoghat az ember és talán választhat is magának megfelelő szolgáltatásokat és általánosan elfogadható értékrendet/víziót kínáló közösséget

1 kedvelés

Ebben egyetértünk :slight_smile: És hogy mi a sz_rt tudunk csinálni vele?

Nos, bármit. BÁRMIT.

Nem kell várni arra, hogy begyűrűzzön, nem kell megvárni, míg házhoz jön a kedvrevaló választható közösség.

Ugyanis már itt van. Száloptika megy Ausztrália meg Bivalyb_sznád-alsó között is, a monitor túloldalán ott az egész világ.
Egyszerűen el kell kezdeni használni. A világtörténelemben hatalmas változások két irányból történhettek. Felülről, ekkor autokráciába fordult a dolog, és elsöpörte az idő. Alulról, ekkor is autokráciába fordult, és ezt is elsöpörte az idő.

Az, amit az ismert történelem alatt soha semmilyen rendszer vagy tömeg-mozgalom nem volt képes megszüntetni, és az idő sem söpörte el, az a párhuzamos gazdaság, a párhuzamos közösségek.

A blokklánc pedig ezt hozza el úgy, hogy mindenkinek ad 8 milliárd szomszédot, akivel együtt lehet működni.

Úgyhogy nekünk már nem kell csinálni semmi különöset, egyszerűen használni kell.

1 kedvelés

Párhuzamos autokrácia esetleg? :smiley: diktátorként keresek állást alternativ közösségekben :smiley: :stuck_out_tongue:

1 kedvelés

Párhuzamos - azaz itt választhatóként értelmezendő - társadalmakban nem lehetséges az autokrácia kialakulása :wink:
Az autokrácia legfőbb jellemzője ugyanis (a rengeteg sok egyéb bullshit mellett) a centralizáció és a felügyeleti “jogok” gyakorlása.

A történelemben számtalanszor megbizonyosodott, hogy ahol elég egy-két embert (királyt, főpapot, tartományurat, pártfőtitkárt, stb.) megvenni az tényleges uralkodáshoz, ott meg is vették, és ott a többség szívott is rendesen.

Ha nincs “fej”, akit megvásároljál, akkor nincs nyomásgyakorlás, nincs felügyelet, és nincs irányítás sem, legfeljebb fegyveres erőszakkal. Amely szintén bukó hosszú távon.

1 kedvelés

Ezzel akármeddig el tudnék vitatkozni, de annyira távol esik az egész oldal témájától, hogy nem mennék bele mélyebben :smiley: Majd elindítom a PolAkadémiát és ott :stuck_out_tongue:

Mivel jelenleg a politikai hozzáértés (és akarat) hiánya eléggé rányomja a bélyegét a kriptovilágra, illetve az elfogadottság mértékére, szerintem eléggé az oldal témájához tartozik. De persze nem muszáj szociológiai beszélgetésbe kezdenünk, azt én is jobb szeretem sör mellett :smiley:

Akkor majd a találkozón :slight_smile:

Egy érdekes gondolatom támadt, ha van könyvelő/jogász a köreitekben, esetleg mondhatna rá valamit.
Ha létezne (létezik? tud valaki ilyent?) olyan tőzsde, amely mnb-felügyelettel bír (azért elég sok ilyen piaci szereplő van az eu-ban), azon keresztül árfolyamnyereségként a fiatban kivett pénz 15%-át kell leadózni, és ezzel meg is van a fizetési dolog.

Jó ötlet lenne de hogyan kényszerítené rá az embereket hogy azt a tőzsdét használják? Hiszen a legtöbben azt is figyelembe veszik, hogy olyan tőzsdén kereskedjenek ahol alacsony a fee.

15% adó vs 33% adó szerintem irrelevánssá teszi a fee (0,1-3% közötti átlag) kérdését :smiley:
Éppen ezért nem, hogy kényszeríteni nem kellene, hanem egyenesen ez lehetne a marketing fluff, amivel ügyfeleket szereznek.

1 kedvelés