Interjú a Kraken igazgatójával I. rész

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2020/01/14/interju-a-kraken-igazgatojaval-i-resz

A kriptotőzsdék felemelkedéséről szóló sorozatunkat, a Kraken igazgatójának visszaemlékezéseivel folytatjuk. A kriptotőzsdék felemelkedése I. Kérlek mutatkozz be azoknak, akik nem ismernek. Jesse Powell vagyok, a Kraken társalapítója és igazgatója, ami egy digitális pénzügyi eszközök átváltását lehetővé tevő tőzsde. A Kraken megalapítása előtt egy kis céget vezettem, ami online játékokban megszerezhető tárgyakkal és fizetőeszközökkel kereskedett, pl.:…

De jó volt ezt olvasni. Én is így indultam, csak annyi különbséggel, hogy én még pókereztem is. És pont így láttam, ahogy ő is, hogy egyre inkább teret nyertek a virtuális javak. WoW aranya, a Second Life Linden dollárja, a QQ, stb. Ezek a virtuális javak “devizái” voltak, csak egy baj volt velük, hogy amatőrök fejlesztették(ha a bitcoinhoz hasonlítjuk) Az előnye az volt, hogy a hülye is tudta használni ezeket, de sem decentralizáltra, sem csalásmentesre nem tudták megcsinálni ezeket, pedig dollármilliós üzlet volt. Aki figyelte az akkori fórumokat, tudta, hogy ezekre sok volt a panasz és nagy volt az igény egy közös platformokon átívelő megoldásra, amivel egyszerre lehet vásárolni ezekből a virtuális tárgyakból, -javakból, egymás között is lehessen értéket cserélni, be és kifizetésre is elfogadják a siteok, és ne lehessen manipulálni, csalni vele az üzemeltetőnek, ezért ha lehet legyen P2P és ne valaki felügyelete alatt.

Aztán jött az onlinepóker és az online szerencsejáték site-ok hihetelen felfutása csak itt már inkább dollár milliárdok pörögtek a milliók helyett . Majd eljött a 2006-os év és az UIGEA törvény benyujtása az USA kongresszusához. Ez itt:

Nem lepődnék meg, ha valaki azt mondaná, hogy a bitcoinnak van valami köze ezekhez az eseményekhez.
Legyen a kezdeti dátum 2006 vége, amikor Bush aláírja. Az lehet, hogy Satoshinak nem az volt az álma, hogy pont ezt a közösséget segítse ki, de innen biztos volt rá igény és talán megrendelés is,(szemben a pénzügyi gazdasági szereplőkkel), hogy kellene egy elektronikus pénz, amivel a bankokat meg lehet kerülni, ami P2P és manipulálhatatlan. Amít végül ő összerakott az sajnos túl bonyolult lett ennek a közegnek, pedig a tervezett határidőre pont elkészült vele.

White Paper 2008.október 31., Genesis blokk 2009. január 3.

UIGEA: A végleges rendeleteket (úgynevezett „végső szabálynak”) véglegesítették és 2008. november 12-én adták ki, és 2009. január 19-én léptették hatályba, egy nappal Obama kormányának hivatalba lépése előtt.

1 kedvelés

Erre a pókeres tiltásra emlékszem. Én mondjuk nem pókereztem, de egy ismerős igen, és ő panaszkodott, hogy zárolták a kb fél millió Forintját a pókeres oldalon ahol játszott.

Szépen emelkedik minden, szerintem ez már a felezésnek szólhat, kicsit várhattak volna még, e hónapban akartam venni még ezt azt :slight_smile:

Bocs, hogy belekevertelek, de így adta a link, a saját hozzászólásomat linkeltem, de így adta be… :sweat_smile:

Első ránézésre kicsit fura, hogy mintha dicsekedne a korai csalásával.
Ez nem sokban különbözik attól, mintha most egy nagy forgalmú exchange vezetője viccesen kitálalna, hogy korábban ingyen tudott Zcash-t “nyomtatni” (2018-ban fedeztek fel egy hibát a Zcash-ben ami ezt lehetővé tette). Igaz évtizedes távlatból nincs nagy jelentősége.

RMT: Real Money Trade
Ez sok játék “fontos” része volt. Pl. EVE Online-ban a nagy űrhajós csatákat már dollárban számolva is komoly összeget tettek ki. De volt egy nagy magyar, EVE-es játékos, aki meghalt és rendeztek az emlékére egy “CsakEgyMaradhat” csatát. A számítások szerint millió forintos nagyságú virtuális jószágot lőttek porrá.
De az egyik nagy EVE vérengzésről a HVG is írt mert akkora valós pénz mozdult meg.

1 kedvelés
  1. rész mikor lesz?

Hol van a II. rész? Kicsit nagy a hatásszünet! @Admin