Ledger Nano S | Hogyan használjam?

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2018/02/25/ledger-nano-s-hogyan-hasznaljam

Ebben a videóban megismertetem a Ledger Nano S használatát lépésről-lépésre. Feltelepítem az alkalmazásokat és megmutatom, hogy hogyan kell fogadni és küldeni. A Legder wallet hivatalos oldala ahonnan mi is vásároltunk

Telepítettem a ledger live programot.Rendben működik is .
A problémám , hogy nekem 2 db nanom van . Tudjátok esetleg hogyan tudnék 2 nanot hozzárendelni a live-hoz ?

2 kedvelés

személy szerint csak 1 db nano-m van, így nem tudom, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy 1 live-ra 1 nano-t párosíts. első blikkre szerintem nem megoldható de utána olvasok és jelentkezem a későbbiekben.

amúgy nem látom akadályát 2 nano párosításához csak a tárca az ami akadályt okozhat

Nekem nincs még nano-m. Viszont azon gondolkodtam meg úgy tudtam meg, hogy ha veszek egy új nanót akkor a kulcs szavakkal visszaállítható a tárca. Ezt nem csinálhatja meg akkor bárki a tárcámmal? Valami módon csak tudja a rendszer, hogy azokhoz a szavakhoz melyik tárca tartozik. Vagy a legner-nél van meg minden vagy nemtudom.

1 kedvelés

Szia @Elroi! A kulcsszavakkal akkor tudod vissza állítani a korábbi egyenleged ha már rendelkezel azzal. Amint a Ledger kibocsát egy eszközt ahhoz 24 random szó tartozik amihez csak te férsz hozzá & ezt a ledger se tudja, sőt ha tudná akkor botrány lenne. Ehhez amúgy minden tárca (lásd: Exodus, Jaxx) lehetőséget van. Ha veszel egy zsír új eszközt akkor nyilvánvalóan nem tudod visszaállítani a tárcát mert az még nincs felállítva. A kérdésed amúgy jó! Ha van bármiféle hasonló kérdésed tedd fel nyugodtan, szerintem fogok választ adni rá!

balage ! Az én problémámra még nincs megoldás ???

1 kedvelés

Szia @2mpac73! Holnap előveszem az eszközt és ránézek neked, hogy milyen megoldás van erre. Nem tudom, hogy van e lehetőség dupla fiókot csinálni az appon keresztül 2 eszközzel. Elsőre csak arra tudok gondolni, hogy folyamatosan importálni kell a privátot de ez macerásnak tűnik. Csekkolom holnap!

Én ma rendeltem meg a 2. Ledgeremet, hogy legyen tartalékban. Azt gondoltam, hogy az új Ledgert a már meglévő seedjével fogom beüzemelni. Így két ledgerem lesz ami ugyan azt a privát kulcsot kell, hogy tartalmazza. Ha jól értem a cikkből van erre mód.

Ha bekakkukkol az egyik, akkor is tudjam használni ugyan úgy mint eddig. Illetve jobban elférek így az app-okkal. Vagy te hogy akarod haszálni őket? Külön külön seed-del? Mert végülis úgy is lehet, de minek?

Mondjuk valamelyik szerkesztőségi tag @balage csinálhatna egy haladóbb videót, a ledger backupról, recovery-ről.
Angolom nagyon gyenge és mindig félek, hogy félreértek valamit :blush:

Az egyik ledger a “HODL” funkciót tölti be nálam.
A másik a “bányászós” utalgatós.
Van egy harmadik is de az nem az enyém hanem egy kollegáé csak én intézem a tranzakcióit.
Szóval 3db pc kellene, hogy mind a hármat tudjam használni.

ide sokszor vissza fogok térni kérdéssel, mert én még ki se bontottam őket, pedig dobnék rájuk pár kvalutából

1 kedvelés

kiadok lassan egy update videót mert az enyém is csak porosodik. segítenél abban, hogy mielőtt neki látok a videó készítésének elkezded nyomogatni a kütyüt, hogy előre tedd fel a felmerülő kérdéseket? plz :smiley:

Nekem ma jött meg a BF-es féláras Nanom, de majd csak jövő héten lesz időm foglalkozni vele.
Backup Ledger lesz, ugyan azzal a seed-del mint a jelenlegi.

Ha van elfekvőben egy második ledgered, akkor csinálhatnál egy magyar nyelvű videót, hogy ez hogy is működik. Angolul fent van a Ledger honlapján, de kezdő szinten tudok csak angolul, nem szeretnék belefutni valami értelmezési hibába.

A másik kérdésem, ezt az új Ledgert ha beállítom backup Ledgernek a másik meglévő Ledgerem seedjével, akkor már elesek a saját seedes beállítástól? Vagy azt fel fogja ajánlani, ha a backup seedet törlöm?

Vagy ez hogy működik? Ha normál beállítással csinálok rá saját seedet, akkor is tudok utána egy másik seed megadásával egy backup Ledgert csinálni belőle?

Ezekre a kérdésekre még nem találtam választ, a Ledger oldalán sem.
Kisérletezni nekem meg túl drága mulatság lenne :grin:

1 kedvelés

Szia! a seed-et semmiképpen ne töröld!!! :smiley: ha az első készülékhez meg van a seed-ed, azzal lényegében bármely más eszközre betudod importálni a privátot, ergo a kriptodat. Nincs elfekvőben sajna +1 ledger, a haverét meg necces lenne elkérni :smiley:

A 'másik kérdésed’re a válasz: szerintem ha az első seed-et megadod neki szerintem még meg van az esélye, hogy saját seed-et generálj neki a későbbiekben ha úgy döntesz, legalábbis ha nem így van akkor gatya a ledger. De mintha úgy emlékeznék, hogy újra lehet formázni az egészet az elejétől.

Jók ezek a kérdések, úgy néz ki, hogy csak a következő héten tudok foglalkozni egy ledger-es videóval, addig is szívesen várom a kérdéseket! Kérlek majd ha lesz rá egy kevés időd a hétvégén akkor írogasd össze a kérdéseidet előre! köszi! :slight_smile:

Szia Balage!

Ha majd idő, és lehetőség adódik, én is megkeresnélek a kérdéseimmel. És természetesen, ha nem zárkózol el ettől.

Előre is köszönöm :+1::sunglasses:

1 kedvelés

hogyne :smiley: írj nyugodtan

Sziasztok!
Egyre égetöbbé kezd válni nálam is a kérdés:

  • Eddig van egyetlen Nano-m és egyetlen Ledger Live-om. --> Tiszta sor
  • Mivel a Ledger-em (nem tudom ez másnál hogyan van) egyszerre csupán 3 coin-t hajlandó kezelni (a 4. coin aktiválásánál hibát dob, miszerint nincs elég hely a Ledger-en.) Ez nálatok is így van?
  • Ezért vált szükségessé egy második Ledger.
  • Nekem nem nagyon fontos, hogy egy ugyanazon a Ledger Live-on belül tudjam kezelni a coin-jaimat, nekem az is megteszi, ha a két Ledger Nano-hoz, két Ledger Live-ot telepítek, az egyiken kezelném az egyik Ledger-en lévö coinokat, a másikon a másikon lévöket.
    Ez lehetséges? Nektek müködik így? Nem akad össze a két Ledger Live?

Nagyon szükségem lenne sok-sok hasznos infóra ebben a témában! Mindenre kíváncsi vagyok! :slight_smile:

Köszönöm, szép estét!
Péter

nekem is csak pár coint enged telepíteni

a másik kérdés elég ködös. először azt írod 1 liveon belül akarod kezelni mindkettő készüléket egyszerre utána meg, hogy külön-külön is jó. utóbbi külön meghajtón szerintem megoldható. de hátha más jobban érti

Köszi az infókat! :slight_smile:

“Nekem NEM nagyon fontos, hogy egy ugyanazon a Ledger Live-on belül tudjam kezelni a coin-jaimat” - tehát két Ledger és két Live nekem simán jó. :slight_smile:

Tényleg, a külön meghajtóra való telepítés király ötlet! :slight_smile:

Én eddig úgy használtam, hogy letöröltem az adott coin appját és felmásoltam amire éppen szükség volt. 30 másodpercet kibirtam. Kb annyi egy app törlése és a másik feltelepítése. Csak egy valamire kell ügyelni, hogy valamelyik app igényli, hogy a BTC app is fent legyen, valamelyik app meg azt követeli, hogy fent legyen az ETH app, ezért ez a kettő nekem általában mindig fent van és a 3.-4. appot szoktam csak törölni, cserélni. Néha felfér 5 is, néha csak 3.

Amikor volt Ledger akció rendeltem egy 2. Ledgert, ha ezt a meglévő seed-el, az 1. Ledger seedjével backupolom, akkor van két Ledgerem, ugyan azzal az aláírási joggal. Tehát egyszerre 6-10 app is fent lehet, és ha az egyik elromlik ugyan úgy tudom használni a másikat, mert a privát kulcsok ugyan azok.

Az is jó, ahogy te akarod csinálni, csak akkor külön seedel rendelkezel, ha az egyik elromlik, akkor körülményes a gyors hozzájutás a coinokhoz. Persze ha a gyorsaság nem számít, nem lesz gond.

Aztán ami nekem a legújabb, hogy rendeltem egy 3. Ledgert, az újat(Nano X), amire már ráfér az összes coinom.
De ez csak márciusban jön, még nem elérhető csak előrendelhető :slight_smile: