Lightning Network: az áramló pénz


#1

Originally published at: https://kriptoakademia.com/2019/02/10/lightning-network-az-aramlo-penz

A Bitcoin blokkláncát az elmúlt években egyre többen kezdték el használni, ami a tranzakciós idők növekedésével és a jutalékok emelkedésével járt. A Lightning Network fejlesztése azonban megoldhatja ezeket a problémákat és sikere nem csak a Bitcoin, de az egész kripto ökoszisztéma radikális átalakulását eredményezheti, mivel egy csapásra feleslegessé teheti a ma ismert kriptovaluták jelentős részét.…


#2

Tetszik a felső kép, hogy európa milyen aktív. Remélem ez így is marad, jó lenne, ha vezető szerepet töltene be a későbbiekben is.


#3

És erről eszembe is jutott egy nem túl régi cikk, amit had illesszek be ide, mert nem is igazán értem, mi az a node. Az azonban megnyugtatott, hogy Németországé a vezető szerep. Valaki elmagyarázhatná, de úgy, hogy az ÉRTHETŐ is legyen!!!


#4

Előre is köszönöm nagyon szépen! :kissing_heart:


#5

Konyhanyelven lesz fogalmazva, nem vagyok Cs Cs, lehet hogy pontatlan is lesz, de kb hogy megértsd arra jó.

Először is azt kell megérteni, hogy mi maga a Bitcoin blokklánc. A blokklánc a Bitcoin-tranzakciók nyilvános jegyzéke, vagy főkönyve időrendi sorrendben. Ugye 2009-től 10 percenként keletkezik egy blokk, amiben mindig megvizsgálják a bányászok segítségével, hogy ki-kinek utalt, összeadnak, kivonnak, megnézik, hogy meg-e van az összes bitcoin, és azé-e akié kell, hogy legyen. Ha stimmel jöhet az újabb 10 perc és az új blokk.

Másik fontos dolog, hogy se nálad, se nálam, se a brókerednél, sem a tőzsdén nincs bitcoin. Még a ledgeren sincs bitcoin. Az mindig csak a blokkláncon van. Ami 2009-ben még kicsi volt, de azóta jó nagyra nőt.

De hol van a blokklánc? Na itt jön képbe a node. Vannak emberek, akik jutalomért vagy csak jófejségből, de úgy gondolják, hogy szeretnék támogatni a Bitcoint és a nagyra nőt blokkláncot ami több 100 GB méretű. Ezt a számítógépükön egy tárhelyre letöltik és felcsatlakozva az internetre elérhetővé teszik. Ezek a gépek összekapcsolódnak a többi hasonló ember számítógépével, akik ugyan így lementik a teljes blokkláncot és szintén megosztják. Ettől lesz a blokklánc “decentralizált” és földrészeken átívelő. Ezeket a számítógépeket amin megvan a teljes blokklánc, és futatják is a netre csatlakoztatva az előírt feltételek alapján, hívják node-oknak. Németországban 1900 embernél fut a Bitcoin blokklánc a számítógépeken. És még másik 8000-nél a világ minden pontján. Ezen a kb 10000 számítógépen van meg valós időben, hogy kinek mennyi bitcoinja van.

Ha meg kellene nevezni, hogy hol van akkor a bitcoinunk, akkor a node-ot futtatókat mondanám, az ő gépeiken vannak. Mindegyiknél és egyiknél sem. És ha becsapódik németországba egy kisebb meteor, akkor sincs gond, mert még ott a többi másik 8000, más földrészen. (sarkosítva)

Hogy melyik bitcoin a tiéd? A nyilvános addressed az ami a láncon megmutatja, hogy van egy “számlaszámod” amin ott lesz te bitcoinod.

A privát kulcsod az, amivel jogosult leszel aláírni egy változtatást, hogy a bitcoint a láncon a te addressedről egy másik addressre át tud “küldeni”. (Ha azt a bányászok is hitelesítették)

Tehát a bitcoin a láncot(főkönyvet) sosem hagyja el, nincs se a brókernél, se a ledgeren, se a pendrájvon se bent a tőzsdén. (sarkosítva)

Nálad jó esetben csak a privát kulcs van, ami egy aláírás, amivel igazolod, hogy az a bitcoin ott a blokkláncon a tied, és jogot ad arra, hogy másik címre küldjed. Erre jó a Ledger, hogy eltárolja ezt a privát kulcsot, és amikor alá kell vele írni, akkor is a ledgeren belül történik a hitelesítés, a számítógépedre nem kerül ki, nem kell begépelned egy rubrikába, így nem tudják lelesni a rossz arcok.


#6

Szerintem ez egy jól sikerült összefoglaló. Köszi. :slight_smile:


#7

Frappáns és tömör, Big Thanx érte!


#8

a nodeok futtatói nem kapnak semm jutalmat?


#9

A Lightingnél már van(lesz) jutalom. De ott le is kötöd a BTC-t. Nem sokat tudok a lightningről, csak amit olvastam a Variance-on.
Nem vagyok szakértő :grin:


#10

Látod @qubit, a kérdésemre adott válaszodra összesen lehet több szívecskét kapsz, mint @moonbaby a cikkre. :stuck_out_tongue_winking_eye: Megnyugtató tudni, hogy nem csak én nem értettem dolgokat.

Nagyon szépen köszönöm, most értettem meg az alapokat. Tudod nem vagyok informatikus, de kíváncsi ember vagyok, és szeretek dolgokat megérteni. Azt mondják addig kell kérdezni, amíg a miértek, és a kérdések elfogynak. Azt régóta tudtam, hogy a blokkláncon kívül gyakorlatilag sehol nincsenek a BTC-ink, de nem értettem, hogy akkor “fizikailag” hol vannak, mert valahol lenniük kell. Végre megértettem a rendszer felépítését.

Ui.: Mivel érthetően tudsz elmagyarázni dolgokat, cikkezz többet, és csinálj egy Kriptosulit kezdőknek, :grinning:mert itt - és ez nem rosszindulatú megjegyzés a szerkesztőségnek-, amolyan in medias res van. Sajnos sehol nem találtam azt a szisztematizmust, ahol elmagyarázzák a dolgokat az alapoktól. olyan ez, mikor próbálom egy 7éves kisgyereknek elmondani, hogy alítson fel két különböző egyenletet, ahhoz, hogy megoldjon egy kétismeretlenest, de szerencsétlen nem hogy a matematikai műveleteket nem ismeri még, de a számokat is csak most kezdi tanulni.

Én meg már csak ilyen buta vagyok :disappointed_relieved::relaxed:

te meg Szuper vagy :ok_hand::+1:


#11

Véletlen? Ha hiszed, ha nem, múlt hét óta Itt vagyok. Esküszöm :slightly_smiling_face::slightly_smiling_face::slightly_smiling_face:


#12

Csak akkó még nem vót bétécé


#13

Én sem vagyok informatikus, és amit írtam, majdnem minden mondatba bele lehetne kötni, mert nem teljesen úgy van ahogy felvázoltam, de ha jobban belemegy az ember, akkor meg az érthetősége lesz nehezebb.

Én is csak lelkes amatőr vagyok, nem való nekem a kriptosuli oktatás. Csak kíváncsi vagyok és sokat olvasok, így ragad valamennyi az emberre. Annyi, hogy ami érdekel az könnyebben megragad. És szeretek kombinálni és agyalni.

Kétszer ugyanoda nem csap a villám, vagyis meteorit, ezen logika alapján az egyik legbiztonságosabb helyen vagy :grin::wink:


#14

Hókuszpókusz ide, vagy oda, a Bitchcoint a kereslet hiánya öli meg.


#15

Akkor már 2015 szeptemberében meghalt volna…


#16

Soha nem volt több, mint hobby.


#17

Te amúgy miért foglalkozol a kriptókkal, ha nem bízol benne?
Elég pesszimistán állsz hozzá.
Vagy csak spekulálsz rövid távon és ennyi a közöd a kriptókhoz?


#18

Pesszimistán?! Szerintem tök realista vagyok. :smiley:


#19

Nézőpont kérdése.
Nyilván nagyon kockázatosak, az is lehet, hogy elhal az egész és nagy cégek fogják használni majd a saját kifejlesztett blokkláncukat.
De számomra a BTC 10 éves létezése és térnyerése alapvetően bizalmat kelt a jövővel kapcsolatban.


#20

@szalo, @Volkovich-Timofey!

Végigolvasva benneteket, nem tudom kinek adjak igazat? Mind2 scenario bejöhet, de 10-20 éves távlatban egyenlőre BTC “létjogosultsága” mellett tenném le a voksomat. Teszem ezt nem reménybe csimpaszkodva, hanem szintén realistaként, mert ezzel a játékszerrel még fognak játszani eleget.