Svájcban vasárnap arról lesz népszavazás, hogy a kereskedelmi bankok ne hozhassanak többé létre pénzt

Nem kripto, közvetve mégis érinthet minket. A közvélemény kutatások szerint minden marad a régiben, de azért érdekes lesz figyelni az eredmények alakulását.

“Svájcban vasárnap arról fognak népszavazást tartani, hogy megtiltsák-e az országban működő kereskedelmi bankoknak, hogy pénzt teremtsenek. Az intézkedés támogatói szerint az új szabályozás véget vetne a bankok igazságtalan nyerészkedésének, a bankok túlhitelezésének megszűnése csökkentené a válságok kialakulásának kockázatát, gyakorlatilag nullára csökkenne a bankpánikok kialakulásának esélye, ráadásul a nagybankok csődje esetén nem kellene az adófizetők pénzét bankmentésre költeni.”

https://index.hu/gazdasag/2018/06/10/svajc_nepszavazas_penzugyi_rendszer_bank_jegybank_hitel_penz/

1 kedvelés

Bizony ez fajsúlyos kérdés. Jól van fogalmazva a cikkben, pénz teremtés. Kevesen tudják, hogy hogyan jön létre a fiat pénz a rendszerben, mert hát miért is reklámoznák, vagy tanítanák.

Ha esetleg valaki nem tudja:

Bemész a bankba, hogy szeretnél hitelt. Megítélik, kapsz 100 fabatkát.
Ekkor az ügyintéző belép a központi fabatka-nyilvántartó rendszerbe, és a neved mellé beírja, hogy plusz 100, fizetendő plusz 110 (tőke plusz kamat).
És ennyi, kész a pénz, legalábbis 110 fabatka.

Nincs lehívva a fedezet sehonnan. Nincs egy lekötött betétes pénze átmozgatva hozzád. Egyszerűen beírja a főkönyvbe, hogy mivel te szerződésben vállaltad, hogy a munkáddal, örökségeddel, stb-vel megkeresett pénzedből hiteltörlesztéssel 110 fabatkát fogsz nekik adni, ezért ők rendelkeznek plusz 110 fabatkával, ami két másodperce még sehol sem volt.

Ez adja a bankok nyereségét (gondolom senki nem hitte el, hogy 100 milliárd forint éves nyereséget meg lehet csinálni annyi betéttel mo-n, amennyi van egy átlag banknál), hogy úgy keletkezik bevételük, hogy nincs vele effektív kiadás, mert nem kell rendelkezniük a kihelyezett hitelek fedezetével, legalábbis nem 100%-ban.

Ezért van az, hogy a világ teljes adósságállománya meghaladja a világ pénzének a mennyiségét. Tehát mindenki szeme előtt egy bazinagy matematikai anomália van, csak olyan nagy, hogy inkább oda sem nézünk.

2 kedvelés